Hukuki kişilik, belirli hak ve fiil ehliyetine sahip olabilme ile ilgilidir. Yapay zekaya sahip robotların yaptıkları hareketler nedeniyle zararın ortaya çıkması durumunda, robotların karar alma kapasitesine sahip olduklarından dolayı tıpkı ortaklıklarda olduğu gibi belirli bir kişiliğe sahip olabileceklerdir. Günümüzdeki asıl problem robotlara kişilik tanınıp tanınamayacağı ile ilgili olmayıp, Yapay zekaya sahip robotlara elektronik kişilik verilmesi yani bu robotların tüzel kişi olarak ele alınıp alınamayacağı ile ilgili yaşanmaktadır.

Tüzel kişilik tanınması beklenen robotların, bu statüye uyum sağlayabilmeleri için gerekli olan ortam yaratılmalı, bu statüye ilişkin hak ve yükümlülükler, ileride yapay zekaya sahip robotların da görüşleri alınarak düzenlenmelidir. Günümüz koşullarında bir robottan görüş alınması fikri bize gerçek dışı olarak görünse dahi, bu robotların ileride kendi kendilerine karar verebilecek yeteneğe sahip olabilecekleri göz önünde bulundurulduğunda, kendilerine ilişkin yapılan yasal statü tartışmalarına dahil olabileceklerdir. Elektronik kişiliğin başlangıç anının ise tüzel kişilerde olduğu gibi robot siciline kayıt olunması ile birlikte başlayacağı söylenebilecektir[1].

Günümüzde robotlara ait bir malvarlığının, kullanıcılar veya üretiminden sorumlu kişiler tarafından oluşturulabileceği bununla birlikte yapay zekaya sahip robotun bir zarara neden olması durumunda ise oluşturulan bu malvarlığından özgülenebileceği ileri sürülmektedir. Yapay zekaya sahip robotların otonom seviyelerinin artması ile birlikte, kişilik çalışmalarında yapılacak düzenlemeler sonucu, yalnızca belirli otonom seviyesine sahip olan robotların neden olduğu zararlarla ilgili sorumluluk hükümleri, kullanıcı ve üretici üzerinde azaltılabilecek olup, sorumluluk, otonom seviyesine bağlı olarak robotların üzerinde kalabileceği belirtilmektedir.

Yapay zekaya sahip robotların belirli bir elektronik sicile kayıt edilmeleri ile birlikte, robotların geçmişi sorgulanabilir bunun sonucunda, yapay zekaya sahip bir robotu işe almak isteyen bir işveren, robotun kayıtlı olduğu sicilden robotun geçmişini öğrenip ona göre hareket edebilir. Bununla birlikte bir robotun, bir şirketi temsil ederek sözleşmeye imza atması durumunda oluşabilecek zararların yapay zekaya sahip robotlara elektronik kişilik verilmesi ile birlikte, robotun malvarlığından tazmin edilebileceği düşünülmektedir[2]

 

[1] Işık, B.: Yapay Zekaya Sahip Robotların Avrupa Birliğinde Serbest Dolaşımı Önünde Ortaya Çıkacak Sorunların Hukuki Sorumluluk Müessesesi Çerçevesinde Değerlendirilmesi, Yetkin Yayıncılık, 2021, s. 39.

 

[2] Işık, B.: Yapay Zekaya Sahip Robotların Avrupa Birliğinde Serbest Dolaşımı Önünde Ortaya Çıkacak Sorunların Hukuki Sorumluluk Müessesesi Çerçevesinde Değerlendirilmesi, Yetkin Yayıncılık, 2021, s. 40.