YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ 2021/2438 ESAS 2021/4628           07.06.2021

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davacı kadın tarafından tazminatların ve nafakaların miktarları yönünden; davalı erkek tarafından ise asıl ve birleşen davaların kabulü yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Tarafların ikisinin de dava tarihi itibari ile Alman vatandaşı oldukları anlaşılmaktadır. Buna göre asıl ve birleşen davalar, taraflar bakımından “Yabancılık” unsuru taşımaktadır. Bu durumda davada uygulanacak hukuk, 5718 sayılı Kanun hükümlerine göre tespit edilecektir. (5718 s. MÖHUK m. 1) Bu kanuna göre boşanma ve ayrılık sebepleri ve hükümleri, eşlerin müşterek milli hukukuna tabidir. (MÖHUK m. 14/1) Hakim, Türk kanunlar ihtilafı kurallarını ve bu kurallara göre yetkili olan yabancı hukuku, tarafların bu hususta bir isteği olup olmadığına bakılmaksızın re’sen uygulamak zorundadır. (5718 s. MÖHUK m. 2/1)

Taraflar Alman vatandaşı olduklarına göre boşanma ve ayrılık sebepleri ve hükümleri konusunda yetkili hukuk müşterek milli hukukları olan Alman hukukudur. O halde taraflar arasındaki uyuşmazlığın çözümünde Alman hukuku uygulanması gerekirken mahkemece, davacının Türk hukukunu uygulanmasını talep ettiği gerekçesiyle Türk Hukuku’nun uygulanarak hüküm tesis edilmesi doğru değildir. Hükmün bu sebeple bozulmasına karar vermek gerekmiştir.

SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebep ve şekline göre tarafların diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatıranlara geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.