TANIMA VE TENFİZ DAVASI

Devletler yargılama faaliyetlerini bağımsızca yürütmektedirler. Bu yargılama sonunda verilen kararların diğer devletlerde hüküm ve sonuç doğurması tanıma ve tenfiz ile mümkün olmaktadır.

Tanıma ve tenfizin yapılabilmesi için gerekli şartlar Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkındaki Kanunda (MÖHUK) düzenlenmiştir.

MÖHUK mad. 50 de tanıma ve tenfiz için önşartlar ;

  1. Yabancı mahkeme kararı olması

  2. Hukuk davalarına ilişkin verilmiş bir karar olması

  3. Kararın kararı veren devlet kanunları uyarınca kesinleşmiş olması gerekmektedir.

Yetkili Türk Mahkemesinin tenfiz kararı verebilmesi şartları yine aynı kanunun 54. maddesinde aşağıdaki şekilde sayılmıştır.

1.Türkiye Cumhuriyeti ile ilamın verildiği devlet arasında karşılıklılık esasına dayanan bir anlaşma yahut o devlette Türk mahkemelerinden verilmiş ilamların tenfizini mümkün kılan bir kanun hükmünün veya fiili uygulamanın bulunması

2.İlamın, Türk mahkemelerinin münhasır yetkisine girmeyen bir konuda verilmiş olması veya davalının itiraz etmesi şartıyla ilamın, dava konusu veya taraflarla gerçek bir ilişkisi bulunmadığı halde kendisine yetki tanıyan bir devlet mahkemesince verilmiş olmaması

3. Hükmün kamu düzenine açıkça aykırı bulunmaması

4. O yer kanunları uyarınca, kendisine karşı tenfiz istenen kişinin hükmü veren mahkemeye usulüne uygun bir şekilde çağrılmamış veya o mahkemede temsil edilmemiş yahut bu kanunlara aykırı bir şekilde gıyabında veya yokluğunda hüküm verilmiş ve bu kişinin yukarıdaki hususlardan birine dayanarak tenfiz istemine karşı Türk mahkemesine itiraz etmemiş olması.

Yabancı ülke mahkemesince kesinleşmiş bir mahkeme kararı duruşmada Türk hakimince incelenir. İncelemede kanuni şartların oluşup oluşmadığına bakılır.

Tanıma Tenfiz Davasında Gerekli olan Belgeler

1-Yabancı ülkede verilen kararın aslı

2- Kesinleşme şerhi

3-Apostil şerhi

4-Belgelerin Türkçe tercümesi

Türk Mahkemesinde yapılan inceleme sonunda hukuksal olarak aykırılık görülmemesi durumunda ; tenfiz edilen yabancı mahkeme kararı Türk Mahkemesi kararları gibi işlem görerek icra edilir.